Агресія – це цілком звичайне явище, що виникає у дітей дошкільного віку, проте агресія може виявлятися по-різному і часом перед батьками постає не просте питання: як позбавити агресію з боку дитини?

З самого початку народження дитини, молодої матері може здаватися, що дитина поводиться дуже «зломом» через те, що постійно зригує все, що йому дають поїсти, кусає за груди і відштовхує рідну матір. І часом здається, що чим старшою стає дитина, тим більше посилюється її агресія по відношенню до родичів і однолітків. Для того, щоб боротися зі злістю дитини, необхідно знати, які були на це причини.

Чому маленькі діти агресивні?

Причиною агресії можуть бути такі фактори:

Сцени насильства, які він побачив випадково телебаченням. Потрібно уважно стежити за тим, що дивиться дитина.

Якщо в сім’ї є насильство, про яке усвідомлює дитина, то нема чого дивуватися, що дитина росте такою злою. Якщо насильство в сім’ї не припиниться найближчим часом, то дитина відчуватиме ще більшу агресію.

Якщо в сім’ї є й інші діти, то цілком можливо, що він відчуває суперництво з ними, а в результаті намагатиметься самоствердитися на дітях у дитячому садку, тому постарайтеся згладити стосунки між братами та сестрами.

Дитина може виявляти агресію через сварок чи розлучення батьків.

Під час депресії дитина також може проявляти агресію, при цьому думаючи, що так вона проявляє свою силу.

Для того, щоб якось перевиховати дитину, потрібно багато терпіння і зусиль і, на жаль, не всі батьки з цим справляються. Однак це не означає, що потрібно пускати все на самоплив.

Чому маленькі діти агресивні?

Найкращим способом змінити поведінку дитини стане похід до психолога, проте дитина повинна розуміти – це не покарання, а вимушений захід. Батькові варто розуміти, що психолог нехай і допоможе, але не зробить все за нього, тому мати і батько повинні приділяти достатньо часу вихованню своєї дитини.

Для повного успіху потрібно зробити так, щоб дитина переймалася довірою до фахівця, інакше досягти мети буде неможливо.

Фрейд ділив життя та виховання дитини на 4 стадії, кожна з яких має свої відмінні риси. Стадії були виявлені з тією умовою, що дитина росте в постійній агресії до навколишнього світу. Кінцевою стадією стає знаходження свого агресора-кумира та повне йому уподібнення з боку дитини.