Випуклий пупок у малюка для багатьох мам стає приводом для занепокоєння. Якщо у новонародженого пупок не просто випинається, але ще покривається виразками або обростає іншими неприємними симптомами, це спонукає до негайного звернення до фахівця. Чому кровит пупок у новонародженого дізнайтесь за цією адресою https://studioleo.com.ua/?p=25137.

У більшості випадків випинання дійсно потребує термінового реагування та лікування. М’язова структура живота новонародженої дитини дуже вразлива, і будь-який необережний рух може призвести до травми.

Пупок одразу ж після народження з’єднаний з частиною пуповини, якою тільки належить засохнути. Місце пупка – одне з найуразливіших до інфекції.

Усередині передньої черевної стінки знаходиться пупкове кільце, яке з’єднувало дитину з плацентою. При народженні її відрізали, залишивши невелику куксу, яка за днів гоїться, якщо її правильно доглядати.

Згодом кукс втягується в черевну порожнину, залишаючи невелику ямочку зовні. Якщо відбувається який-небудь збій, пупок формується назовні, що стирчить. У ряді випадків це пов’язано з особливостями організму та будови черевної зони у дитини, в інших ситуаціях вказує на небезпечні процеси.

У природних умовах у новонародженого випирає пупок, якщо акушер надто високо перев’язав. При цьому малюк не відчуватиме неприємних симптомів: він нормально поводиться, при пальпації пупка немає болю, не з’являється набряклість та інші погані ознаки.

Можливе застосування хірургічних методів видалення опуклості у таких случаях:. Операцію відновлення пупка легко проводять у перші місяці життя без ризику для здоров’я дитини. Грудні малюки схильні до появи грижі в області пупкових воріт. У цьому випадку пупок у новонародженої дитини починає стирчати в перший рік життя.

Грижа утворюється з таких причин: . Грижа здебільшого стає вродженою патологією. Розпізнати пупочну грижу можна за такими ознаками: . Утиск грижі небезпечний некрозом тканин, перфорацією кишечника і непрохідністю, а також сепсисом і перитонітом. Свищі у дітей з’являються в результаті вроджених причин, пов’язані з патологіями кишечника, пупкового кільця, а також сечовидільних проток.

Повні нориці найбільш небезпечні: при їх розвитку назовні виділяються кал і сеча через отвір у пупці. Неповні нориці оголюють лише оболонку петель кишечника або сечовидільної протоки. Така патологія супроводжується почервонінням, сукровицею, гнійними виділеннями та дуже неприємним запахом. У домашніх умовах досить точно можна відрізнити патологію від природного стану, коли у дитини виліз пупок. Однак для визначення точної причини порушення важливо звертатися до лікаря.

Як правильно обробляти пупок новонародженого

Робити це необхідно якнайшвидше після появи перших ознак випинання. Особливо у таких випадках:. Якщо причиною випинання стане грижа, високий ризик її утиску та небезпечних наслідків для життя новонародженого. Будь-яка причина, через яку у дитини починає вивалюватися пупок, вимагає повноцінної діагностики із застосуванням УЗД та рентгену. Тільки такі методи можуть повноцінно показати стан внутрішніх органів.

Якщо виліз пупок у немовляти, хірургічна операція обов’язкова у таких случаях:. Перші стадії грижі легко піддаються терапії без радикального втручання. Багато методів поєднують у собі як лікувальну, і профілактичну спрямованість:. Якщо порушення не пов’язане із патологіями, лікарі можуть провести умбілікопластику. Ця операція орієнтована на естетичне відновлення пупка.

З її допомогою можна забрати занадто довгий відросток. Триває процедура в середньому 40 хвилин, реабілітація – не більше 5 днів. Виконувати її лікарі рекомендують у дитячому віці. Для зняття тонусу м’язової тканини, що може призводити до випинання, рекомендується використовувати тепло. Цей метод передбачає наступне: пелюшку з фланелі добре прогладжують гарячою праскою і прикладають до живота.

Це покращує кровообіг. Плакивим та крикливим малюкам корисні постійні та тривалі контакти з матір’ю – вони заспокоюють дитину та запобігають факторам, які призводять до формування пупкової грижі. Як вважає доктор Комаровський, займатися активним лікуванням грижі необхідно лише після 6 місяця життя, коли масаж живота та турбота про травлення стають ефективнішими.

За допомогою бандажа можна знизити внутрішньочеревний тиск і запобігти випиненню, якщо він вчасно помічений. Сучасні вироби виготовляються з гіпоалергенних тканин і можуть впоратися з випинанням до 5 см у діаметрі за умови відсутності обмеження.

Прати, знімати та надягати такий бандаж дуже просто, термін його служби – не менше року. Особливу увагу слід приділяти фіксації, оскільки бандажі не розраховані на сильне стягування, можуть швидко сповзати з рухливих малюків.

Запобігти появі опуклого пупка у новонародженого можна, якщо суворо дотримуватися рекомендацій лікарів і спочатку уважно ставитися до власної вагітності.

Одне з найважливіших правил – дотримання раціону та нормального образу життя. Слід нормально висипатись. Якщо не дотримуватись елементарних рекомендацій, ризик розвитку патологій у малюка збільшується в десятки разів.

Надривний плач – одна з причин появи опуклого пупка у малюків. Важливо вчасно знаходити причину такого крику та усувати її. Непогано допомагає заспокійливий тон матері. Якщо ж плач пов’язаний із болями, потрібно пройти діагностику у лікаря. Якщо дитина вже почала ходити, потрібно стежити за тим, що вона переносить у руках.

Деякі іграшки та речі надто важкі, надають навантаження на непідготовлений прес і можуть призвести до утворення грижі. Навіть після операції ризик повторної грижі, нориці та випинання пупка зберігається. Тому важливо стежити за станом малюка завжди, не упускати з уваги перші симптоми порушення і постійно проводити профілактику.