Садівники-аматори і просто дачники традиційно вважають, що існує лише два сезони посадки рослин (плодових та декоративних): весна та осінь. А влітку усі посадки припиняються. Однак вони дуже помиляються!

Запам’ятайте, що всі саджанці із закритою кореневою системою (ЗКС), вирощені в горщиках, можна садити протягом усього літнього сезону!

До речі, цим активно користуються ландшафтні дизайнери, котрі найчастіше створюють свої композиції саме влітку. І весь посадковий матеріал привозять у горщиках, а потім висаджують його на озеленювану ділянку. Докладніше про ландшафтний дизайн дивіться на сайті https://asia-business.com.ua.

Літні посадки рослин із зкс

Переваги літного посадки саженців із зкс

Які саджанці із ЗКС можна садити влітку. Протягом усього літа ви можете сміливо садити на своїй ділянці всі вирощені в горщиках: багаторічники, що красиво квітнуть, куртини декоративних трав, декоративні і плодові чагарники.

Можна в літній період садити саджанці будь-яких плодових та декоративних дерев.

Добре приживуться влітку і крупноміри із ЗКС, вирощених у спеціальних контейнерах.

Чому добре саджати саджанці із ЗКС влітку. Садаючи квітучий багаторічник із ЗКС, ви можете оцінити повною мірою красу своєї нової рослини, або ж навпаки відмовитися від посадки, тому що він виявиться не таким привабливим, як на фото.

Влітку ви купите вже розвинену рослину з сортовими габаритами і зможете правильно розрахувати, на яку відстань від інших рослин її потрібно посадити.

За допомогою літніх посадок квітів і декоративних рослин ви зможете відновити свою альпійську гірку або квітник, на яких за зиму з’явилися лисиці.

Більше того, ви можете створити цілу ландшафтну композицію, висаджуючи з горщиків красиві квітучі багаторічники на клумби та квітники.

Також ви успішно можете саме влітку закласти плодовий сад із саджанців плодових дерев та чагарників із ЗКС.

Можете облаштувати декоративний куточок відпочинку, саджаючи прекрасні чагарники, вирощені у горщиках.

Варіантів тут дуже багато.

І ще одна величезна перевага перед осінньою посадкою: рослини із ЗКС швидко приживаються на новому місці. Тут вони встигнуть добре підготуватися до майбутньої зими і спокійно перенести перші у житті морози.

Літні посадки рослин із зкс

Правила літнього посаду саженців з зкс

Існує кілька правил літньої посадки саджанців із ЗКС, яких ви повинні неухильно дотримуватися.

Притінення рослин після посадки. Влітку сонце дуже гаряче, і якщо на першій стадії зростання не захистити посаджені рослини від його променів, вони можуть просто згоріти.

Тому до повного укорінення рослин їх необхідно притіняти. Найкраще встановити над висадженими рослинами дуги (вони зараз випускаються різної висоти: від крихітних до високих).

На ці дуги накиньте найтонший білий нетканий покривний матеріал, закріпивши його знизу, щоб не здуло вітром, але обов’язково залишаючи відкритими торці, щоб рослини добре продувались вітром.

Процес укорінення зазвичай триває близько місяця.

Погодні умови. Посадку проводьте найкраще за прохолодної похмурої погоди або ввечері після 18 години.

Якщо температура повітря вдень піднімається вище за +25 градусів, краще почекайте з посадкою, поки стовпчики термометрів не опустяться до +20 градусів. Можна проводити посадку у дощові дні.

Дуже рясний полив. Влітку земля швидко висихає, а саджанцям, навіть із ЗКС, для вкорінення на новому місці потрібно багато вологи. Адже їхнє коріння розростається і вже потрапляє в навколишній грунт за межами посадкової грудки землі. Тому в перший місяць після посадки всім висадженим рослинам із ЗКС необхідні рясні поливи.

У перші 10 днів – щоденні. Потім протягом місяця через день. Потім, залежно від культури, поливайте новоселів так само, як і інші родинні рослини.

Літня посадка рослин із ЗКС. Підготуйте посадкові ями, розміром в 1,5 рази більше посадкової ємності саджанця.

Приготуйте посадковий грунт з: верхнього родючого шару, що перепрів гною (або компосту) і піску у співвідношенні 1:2:1.

Заповніть посадкову яму на 1/4 цією сумішшю. Додайте суперфосфат і сірчанокислий калій (дозування – залежно від рослини, що висаджується). Для горщика об’ємом 1 л – по 1,5 ч. л.

Перемішайте ґрунт у ямі, добре пролийте його водою Намочіть ґрунт у горщику саджанця (так вам легше буде витягти його з грудкою землі). Акуратно переваліть саджанець з горщика в посадкову яму і засипте приготованим вами посадковим грунтом, що залишився.

Коренева шийка рослини у своїй повинні бути лише на рівні поверхні землі.

Потім притініть посаджені рослини і за годину ще раз добре полийте.

А далі – догляд як за будь-яким саджанцем.

Саджанці із ЗКС приживаються швидше, ніж із ГКС. Адже їхня коренева система працює на повну силу, оскільки вона нічим не пошкоджена. Їй тільки треба трохи освоїтись на новому місці.