Медичній науці відомо понад 100 причин головного болю. Наприклад, через підвищення чи зниження артеріального тиску, хвороб судин мозку, хребта, патології церебральних судин тощо. Зрозуміти причину допоможе лише ретельна діагностика. Але буває так, що за головним болем ховаються помилки в твоїй поведінці або ставленні до життя.

Інтоксикація

Багатьом знайоме те саме почуття після веселої ночі з міцними напоями. Все це може супроводжувати сильний головний біль. У цей період ризик викликати напад гострої мігрені зростає у рази, що часто трапляється у жінок. Звичайно, важливо стежити за кількістю випитого, але інтоксикація не тільки алкогольна. Наприклад, можна надихатись небезпечними речовинами під час ремонту, і тут вже буває не до жартів. Ось чому важливо надягати спеціальні маски під час робіт. У будь-якому випадку за наявності інтоксикації необхідно звернутися до інфекціоніста.

Банальні причини головного болю, яких можна уникнути

Фізична втома, перевтома

Можливо, твоєму тренеру варто скоригувати твоє тренування, якщо в тебе починає боліти голова під час спорту або після нього. Головний біль при фізичних навантаженнях може виникати з різних причин – деякі з них є безпечними, а інші вимагають комплексної діагностики. В результаті можуть виявитися різні порушення, у тому числі підвищений артеріальний або внутрішньочерепний тиск, мігрень, хронічні та гострі хвороби. Але як мінімум варто припинити фізичну роботу, якщо починає боліти голова.

Прийом ліків

Якщо ти любиш засипати в себе гірку ліків «про всяк випадок», то не дивно, що твоя голова починає хворіти. Не варто займатися самолікуванням, це може лише посилити ситуацію. Також важливо уважно стежити за дозуванням призначеного засобу.

Розумова праця

Сьогодні лікарі все частіше говорять про появу головного болю у трудоголіків та перфекціоністів. Близько 3% людей страждають на хронічні болі від розумової перевтоми. І близько 70% скаржаться на епізодичні напади головного болю при старанній роботі мозку. І тут цікавим є портрет пацієнтів. Найчастіше це дуже відповідальні люди, які надто багато працюють та мало відпочивають. І тут людині допоможе не пігулка, а вміння говорити собі, а заразом і своєму босу «стоп».

Банальні причини головного болю, яких можна уникнути

Хронічний стрес

Якщо ти постійно страждаєш через якусь одну проблему і ніяк не можеш її вирішити, то приходить він — хронічний стрес. Про його негативний вплив на здоров’я психологічне та фізичне ми писали багато. Тому немає нічого дивного, що нервова система відповідає головним болем. Тут важливо попрацювати з психологом та навчитися розслаблятися.

Вище були перераховані лише найбанальніші причини головного болю. Це дуже мала частина. Насправді, щоб знайти причину, необхідний огляд невролога та обстеження. Тільки після цього пацієнту призначаються лікарські засоби, масаж, спеціальні вправи або дихальна гімнастика. Все це разом допоможе повністю вирішити проблему або знизити кількість нападів, що повторюються. Все залежить від клінічної картини кожного окремого випадку.