Стандартне планування квартири передбачає досить обмежений простір. Часто приміщення вітальні поєднує кілька зон: їдальню, робочу, відпочинку.

Як грамотно поділити приміщення, щоб воно залишалося привабливим та комфортним? Одним із ефективних дизайнерських прийомів є зонування кольором.

Зонування вітальні кольором можна зробити:

  • за допомогою різних за кольором покриття для підлоги;
  • різноманітних відтінків шпалер;
  • Використовуючи кольорові аксесуари.

Значення кольору в інтер’єрі

Відомо, що спектральні кольори умовно поділяють на холодні та теплі. До перших відносять усі відтінки синього кольору, до других – оранжеві та червоні.

Холодні тони – діють на психіку розслаблюючим чином, заспокоюють; теплі – активні, збуджуючі. Також будь-який з них може бути холодним та теплим. Наприклад, жовтий – лимонний (холодний) та пісочний (теплий).

При зонуванні вітальні важливо розуміти, яку функцію виконує кожна зона, призначена для відпочинку чи активної діяльності.

Колірне зонування вітальні

Зонування вітальні/їдальні

Якщо йде розподіл вітальні на їдальню та зону відпочинку, то першу слід оформити в яскравіші, «апетитні» відтінки кольору, а іншу зробити спокійнішою.

Наприклад, класичний інтер’єр – теплі бежеві відтінки стін, паркетні підлоги. Необхідно розділити його на дві частини – обідню зону та зону відпочинку з диваном перед телевізором.

Поділ різним за кольором покриттям підлоги невеликого приміщення, візуально зробить його ще менше. Достатньо підкреслити призначення обідньої зони, поклавши більш насичену за кольором скатертину з рослинним малюнком, повісити над столом оригінальний світильник.

Зону відпочинку можна зробити більш приглушеною. Подушки на дивані з пастельним малюнком, неяскравий торшер, спокійний за тоном килимок – все сприятиме відпочинку після напруженого робочого дня. За телевізором можна задекорувати стіну більш насиченими, яскравими відтінками кольору.

Колірне зонування вітальні

Зонування вітальні/робочого кабінету

Якщо ж необхідно розділити приміщення на зону прийому гостей та робочу зону, то першу слід зробити більш насиченою за кольором, а другу – нейтральнішою, що не відволікає від виконання роботи.

Цікавий прийом, коли робоча зона оформлена однотонними шпалерами, а зона прийому гостей має на стінах якийсь яскравий малюнок: геометричний візерунок, смужки; додані яскраві аксесуари – квіти у вазах, картини на стіні.

Залежно від стилю інтер’єру для зонування можна застосувати контрастні кольори та зближені. Важливо лише, щоб він виглядав цілісно та гармонійно.