Інженери з Університету Цинциннаті створили програму, яка використовуючи інформацію датчиків, що вимірюють дихання, пульс і потовиділення, визначає настрій розмови двох людей виключно на основі їх фізіологічних реакцій.

Дослідники розглянули явище, у якому пульс, дихання та інші реакції вегетативної нервової системи співрозмовників синхронізуються, що вони розташовані друг до друга. Цей ефект, відомий як фізіологічна синхронність, яскраво виражений, коли дві людини ведуть відверту бесіду, або тісно співпрацюють у виконанні будь-якої задачі. Співавтор дослідження – Весна Новак, доцент кафедри електротехніки, стверджує, що подібну фізіологічну реакцію можна спостерігати навіть у тому випадку, коли люди розмовляють у Zoom.

Проникливий ШІ: розробники навчили комп'ютер відчувати людські емоції

Новоспечений ШІ в ході експерименту зміг визначити чотири різні сценарії розмови між людьми та їхнє ставлення до співрозмовника з точністю до 75%. Це дослідження стало одним із перших у своєму роді. Його метою було створення програми, здатної розпізнавати характер розмови виключно з урахуванням фізіології учасників.

Розробники зазначають, що їхнє дітище має величезний потенціал, адже сучасна система в найближчому майбутньому зможе, наприклад, виконувати функцію підбору персоналу, визначати ступінь довіри між пацієнтом та медиком, а також аналізувати рівень залучення студентів до спілкування з викладачами тощо.